Suomennos englanninkielisestä rotumääritelmästä, joka on hyväksytty kattojärjestössä International Silkenwindhound Society (ISWS) joulukuussa 2005:

YLEISVAIKUTELMA

Silkkivinttikoira on elegantti, keskikokoinen vinttikoira, jolla on keskipitkä silkkinen karvapeite. Sen klassiset linjat ja atleettinen rakenne kertovat todellisesta juoksijasta. Silkkivinttikoirasta välittyy vaikutelma hienostuneisuudesta, tasapainosta ja voimasta yhdistettynä erinomaiseen juoksukykyyn.

KOKO, MITTASUHTEET, MASSA

Silkkivinttikoiran säkäkorkeus on 47–60 cm. Ihanteellisen säkäkorkeuden ylityksestä tai alituksesta tulee rankaista poikkeaman suuruuden mukaan. Mittasuhteiltaan silkkivinttikoirat ovat suunnilleen neliömäisiä tai hieman suorakulmaisia. Koiria, jotka ovat korkeuttaan huomattavasti pidempiä tai lyhempiä, tulee rankaista poikkeaman suuruuden mukaan. Silkkivinttikoiran rakenne on sulavalinjainen, litteiden luiden ja sileälinjaisten lihasten tasapainoinen yhdistelmä. Se ei kuitenkaan koskaan saa näyttää hennolta. Raskas, pyöreä tai karkea luusto on virheellinen.

PÄÄ

Silkkivinttikoiran ilme on valpas, ystävällinen ja älykäs. Silmät ovat suurehkot ja tummat, mantelinmuotoiset ja hieman vino- asentoiset. Silmien ympärykset ovat täysin pigmentoituneet ja tummat. Korvat ovat pienet ja hienorakenteiset. Levossa ne ovat taittuneet alaspäin niskan myötäisesti (ruusukorvat). Valppaalla silkkivinttikoiralla korvat voivat olla pystyssä tai puolipystyssä. Roikkuvat ajokoiran korvat eivät ole toivottavat. Silkkivinttikoiran pää on keskipitkä. Kallon takaosa on melko kapea ja ylhäältä katsottaessa kapenee kuonosta kohti kirsua. Kuono on tasapainossa kallon kanssa. Sivulta katsottaessa kuonon ylälinja jatkuu yhtenäisenä linjana litteäksi kalloksi. Kuonon ja kallon välissä on tuskin havaittava otsapenger.

Pää on puhdaspiirteinen ja kuiva, ja siinä on näkyvä suonitus. Kuono-osa voi kaareutua hieman alaspäin lähellä kirsua, joka on aina tumma. Huulet ovat tiiviisti sulkeutuvat ja kooltaan kuivaan päähän sopivat. Ne ovat myös täysin pigmentoituneet ja tummat.

Silkkivinttikoiran leuat ovat vahvat, hampaat täysilukuiset ja suuret suhteessa koiran kokoon. Vain leikkaava purenta on hyväksytty. Puuttuvista hampaista tulee rankaista.

KAULA, YLÄLINJA, RUNKO

Kaula on pitkä, kapea ja hieman kaareva sekä lihaksikas ja vahva. Se ei koskaan saa olla ns. hirvenkaula. Kaula levenee tasaisesti ja symmetrisesti lapoja kohti, kaulanahka ei saa roikkua. Ylälinja nousee asteittain sään takaa alkaen, kaaren korkeimman kohdan ollessa viimeisten kylkiluiden takana. Siitä kaari jatkuu sulavasti yli lihaksikkaan lanneosan ja laskeutuu asteittain lantion yli.

Selkäosa on lyhyt ja lanne suhteellisen pitkä, leveä, lihaksikas ja kaareutuva. Täyttä vauhtia juostessaan silkkivinttikoiran juoksu on kaksivaiheista vinttikoiran laukkaa. Lanneosan täytyy olla joustava, jotta selkä taipuu kaarelle ja avautuu linkkuveitsen tavoin suoraksi laukan ääripäissä. Tasainen selkä ja jyrkkä lantio ovat virheellisiä.

Rintakehä on syvä ja kylkiluut hieman kaareutuneet. Tynnyrin muotoinen tai liian litteä runko ovat virheellisiä. Rintakehä ulottuu mahdollisimman lähelle kyynärpäätä ja jatkuu kauniina, ylöspäin kaartuvana linjana kohti kuroutunutta vatsaa muodostaen silkkivinttikoiralle tyypillisen alalinjan.

Häntä on pitkä ja taipuisa, sulavasti kaareutuva ilman mutkia, ja se ulottuu kintereen alapuolelle. Liikkeessä häntä ei saa nousta selkälinjan yläpuolelle. Silmukkahäntä tai liian korkealla kannettu häntä ovat virheellisiä.

ETUOSA

Lavat ovat selvästi taakse asettuneet, pitkät, sileät ja litteälihaksiset. Säkä ei erotu selvästi. Olkavarret ovat riittävän pitkät ja kulmautuneet, jolloin etujalat asettuvat kauniisti sään alle. Kyynärpäät ovat edestä katsottuna suorat, eivätkä kierry sisään- eivätkä ulospäin. Etujalat ovat suorat ja vahvat, välikämmenet suorat tai hieman viistot, mutta eivät koskaan löysät. Etujaloissa voi olla kannukset.

Käpälissä on selvät rystyt ja vahvat, paksut polkuanturat. Sekä jäniksenkäpälä (pidemmät keskivarpaat) että kissankäpälä (lyhyemmät keskivarpaat) ovat sallittuja, jäniksenkäpälä on kuitenkin toivotumpi. Kynnet ovat vahvat ja kohtuullisen pituiset.

TAKAOSA

Takaosa on hyvin kulmautunut, sääri pitkä, reidet hyvin kehittyneet ja lihaksikkaat. Takaa katsottuna takaosa on hieman leveämpi kuin etuosa, ja hyvin lihaksikas ilman minkäänlaista viitettä pihtikinttuisuuteen. Polvet ovat hyvin kulmautuneet ja kinnernivelet leveät ja vahvat. Kintereet ovat matalat.

Käpälissä on selvät rystyt ja vahvat, paksut polkuanturat. Sekä jäniksen- käpälä (pidemmät keskivarpaat) että kissankäpälä (lyhyemmät keskivarpaat) ovat sallittuja, jäniksenkäpälä on kuitenkin toivotumpi. Kynnet ovat vahvat ja kohtuullisen pituiset.

KARVAPEITE

Karva on pehmeää ja laadultaan silkkistä. Turkki ei saa koskaan olla villava tai niin runsas, että se peittää koiran ääriviivat, ei myöskään niin pitkä, että se vaikeuttaa koiran toiminnallisuutta juoksevana vinttikoirana. Turkki voi olla suora, hieman laineikas tai kiharainen. Etu- ja takajalkojen takaosassa, rintakehän alaosassa, kaulassa ja hännässä on pidempää hapsutusta. Päässä, käpälissä ja etujalkojen ja kintereiden etupuolella karva on luonnostaan lyhyttä. Koiran ilmeeseen kuuluu olennaisena osana korvia ja päätä reunustava pidempi hapsutus, jota ei saa trimmata. Silkkivinttikoira esitetään luonnollisessa karvapeitteessä, jota trimmataan mahdollisimman vähän.

VÄRI

Kaikki värit ja merkit ovat sallittuja.

LIIKKEET

Silkkivinttikoira liikkuu sulavasti ja vaivattomasti ravaten. Etuaskelissa on riittävästi pituutta ja taka-askelissa tarpeeksi työntövoimaa. Sivusta katsottuna rajoittuneet tai liioittelevat liikkeet ovat virheelliset. Melovat ja korkeat (ns. hackney-) etuliikkeet ovat virheelliset, samoin varpaiden kiertyminen liikkeessä joko sisään- tai ulospäin. Takaapäin katsottuna kintereet eivät saa kääntyä liikkeessä sisään- eikä ulospäin. Vaikka takaraajat ovat asettuneet leveämmälle kuin eturaajat, tulee sekä etu- että takaraajojen hakeutua ravissa kohti rungon keskilinjaa. Liian leveät tai kapeat liikkeet, sekä liikkeet, jossa raajat eivät hakeudu kohti rungon keskilinjaa, ovat virheellisiä.

LUONNE

Silkkivinttikoira on luonteeltaan tasapainoinen ja älykäs vinttikoira. Vaikka niillä on vahva saalistusvietti, ne ovat kotona ollessaan lempeitä, kiintymystä osoittavia ja uskollisia seuralaisia. Epätavallinen pelokkuus tai hermostuneisuus, ja pienikin vihamielisyys ihmisiä tai muita koiria kohtaan ovat rangaistavia ominaisuuksia.